tu jesteś:   Strona gwna  >   Aktualności  > Aktualne > 
Degustacja potra...
bukowina tatrzańska, noclegi, bukowina tatrzanska bukowina tatrzańska, noclegi, bukowina tatrzanska bukowina tatrzańska, noclegi, bukowina tatrzanska
bukowina tatrzańska, noclegi, bukowina tatrzanska bukowina tatrzańska, noclegi, bukowina tatrzanska bukowina tatrzańska, noclegi, bukowina tatrzanska
 
Miejscowość 
Historia 
Kultura 
Dom Ludowy 
Aktualności 
Galeria 
Imprezy Kulturalne BCK 
Idzie Hyr  
Karnawał Góralski 2014 
LAST MINUTE 
Reklama/Kontakt 
  Jesteś w dziale: Aktualności

Degustacja potraw regionalnych

Protokół
z degustacji potraw regionalnych która odbyła się w dniu 15 sierpnia 2009 r. jako impreza towarzysząca XLIII Sabałowym Bajaniom w Bukowinie Tatrz.

Komisja w składzie:
1.Antoni Malczak
2.Elzbieta Malczak
3.Imre Molnar
4.Michał Sapeta
5.Krystyna Sapeta

oceniła 36  potraw  przygotowanych przez gaździny i zakłady gastronomiczne. Jury stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych i zasługują na wyróżnienia. Komisja postanowiła przyznać równorzędne  nagrody w wysokości po 50,-zł. dla:

Marii Bukowskiej- za fizoły z grulami i kapuste na maślonce
Grażynie Bukowskiej- za sałote z grulami, moskole ze spyrkom i masłe  m czosnkowym
Marii Kuchta „Jutrzenka”- za  smolec ze skwarkami
Gospoda „U Michałków”- za sałate  warzonom z parzontkom i fizoły
Piekarni G.S. „Samopomoc Chłopska” w Bukowinie Tatrzańskiej- za pieczywo
Cukierni  „Łasuch”  za  kołoc  z syrym i grulami, placek drożdżowy z jagodami i rogaliki drożdżowe z marmoladą
Heleny Madeja - za ser owcy i zyntyce
Zofii Budz- Pensjonat „Zofijówka”- za kluski scykane ze śliwkami susonymi i kluski scykane ze skwarkami i kwaśnice
Marii Cikowskiej za moskole z bryndzom i masłem
Marii Siewruk- za kapuste parzybrode i moskol z masłym czosnkowym
Józefy Kuruc – za sałote, hałuski i fioły z grulami
Zofii Babiarz – za kwaśnice z żeberkiem i marchwianke z grólami
Anny Mrowcy – Górnik – za gulaś po góralsku
Agnieszki Mrowcy – za sałote na maślonce  i moskole z Bockiem
Heleny Majerczyk- Pensjonat „Agata”- za chrust, moskole i hałuski
Zofii i Andrzeja Chowańców- Karcma „Pod Miedzom” zupa śliwkowa z hałuskami
Jana i Małgorzaty Bieniek - Pensjonat „Pod Smrekami”- kapuśniok po góralsku
Marii Rozmus- za kwaśnice
Józefa i Danuty Chowaniec – za gulaś węgierski
Kazimierza Stachonia - za gulaś węgierski




Ilość odwiedzin: 2353
Opublikował: Administracja
wyślij znajomemu
wersja do wydruku



Pozostałe pozycje
KRZYSZTOF GOLONKA w Jurgowie    (2014-07-17)
Posiady z zespołem "Ciardasie"    (2014-07-15)
Komedia pióra Józefa Pitoraka w 3 aktach pt. „Portki”    (2014-07-15)
TATRZAŃSKIE WICI    (2014-07-09)
Zajęcia folklorystyczno-plastyczne „Wakacyjne śpasy”    (2014-07-08)
[ więcej wiadomości ]

  
 [Miejscowość]  [Historia]  [Kultura]  [Dom Ludowy]  [Aktualności]  [Galeria]  [Imprezy Kulturalne BCK]  [Idzie Hyr ]  [Karnawał Góralski 2014]  [LAST MINUTE]  [Reklama/Kontakt

publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie materiaw zawartych na stronach, bez zgody autorw zabronione
Copyright © Bukowina Tatrzaska - Projekt i wykonanie MATinternet s.c. - Zakopane, Bukowina Tatrzaska, noclegi, 2001/2003       [ statystyki serwisu bukowina tatrzaska]

bukowina tatrzańska, noclegi, bukowina tatrzanska,